Bilimsel yanıltma ne demek?
Bilimsel önyargı, bilimsel araştırma süreçlerinin veya sonuçlarının kasıtlı olarak çarpıtılmasıdır; bu, araştırmanın tekrarlanabilirliğini ve araştırma bulgularının güvenilirliğini etkiler [3].
Bilimsel etik nedir kısaca?
Bilimsel etik, bir kişinin araştırma yaparken ve bulgularını yayınlarken izlemesi gereken ahlaki yolu gösterir ve bilim insanlarına yükümlülükler yükler. Bilimsel etik, araştırma etiği ve yayın etiğini içerir.
Bilimsel yalancılık nedir?
Bu, araştırmacılara özellikle bilimsel etik ve istatistik konusunda başlangıç aşamasında kapsamlı eğitim verilerek çalışmanın yöntemlerinin veya sonuçlarının “kötü niyetli” bir şekilde tahrif edilmesi ve değiştirilmesidir. Bilimsel yalan söylemenin hiçbir mazereti yoktur.
Bilimsel intihal nedir?
İntihal, bir yazarın bilerek veya bilmeyerek başka bir yazarın fikir, düşünce ve yöntemlerini bilgi kaynağına atıfta bulunmadan alıp kendi eserinde kendi özgün görüşü gibi kullanması durumunda ortaya çıkar. Hiçbir geçmişi olmadığı için eserinde intihal izleri bulunabilir.
Bilimsel doğru ne demek?
Bilimsel gerçekçiler, evrenin bilim tarafından tanımlandığı şekliyle gerçek (ya da yaklaşık olarak gerçek) olduğunu savunurlar, çünkü bilimin evren hakkında hem fiziksel hem de metafizik gerçekleri (ya da yaklaşık olarak gerçekleri) bulmak için kullanılabileceğine inanırlar.
Bilimsel yönteme ne denir?
Bilimsel Yöntem Nedir? Bilimsel yöntem; “İspatlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol” olarak tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış ve temel özellikleri şu şekilde ortaya konmuştur. Bilgi: İnsanların öğrenme, araştırma veya gözlem yoluyla çabalarıyla elde ettikleri gerçekleri ifade eder.
Bilim etiği ilkeleri nelerdir?
Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temelini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
Bilimsel etiğe nasıl uygun davranılır?
Bilimsel araştırma etiğinin üç önemli ilkesi, araştırma sorununa dürüstçe yaklaşmak, araştırma sonuçlarını bildirirken açık ve dürüst olmak ve araştırmaya dahil olan herkesin katkısını görünür kılmaktır. Bilimsel bir çalışma, araştırma metodolojisine ve araştırma etiğine uymalıdır.
Bilimsel kural nedir?
Bilim yasaları (Yunanca: canon “kural”), bir hipotez veya ilke şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğrulandığında ve herkes tarafından kabul edildiğinde yasa haline gelir. Teori ve yasa farklı kavramlardır, ancak her ikisinin de deneyimden destek alması gerekir.
Sürekli yalanlara inananlara ne denir?
Yalan hastalığı veya patolojik yalan, yalan söylemenin bir alışkanlık haline geldiği bir durumdur. Psikiyatride buna mitomani denir. Bu semptomu olan kişilere mitomani denir.
Mitomani olan biri ne yapar?
Mitolojik yalanlarda; ifadeler oldukça derin, ikna edici, detaylı ve abartılıdır. Bu anlamda mitomani hastaları, olmamış olaylar hakkında ustaca hikayeler anlatabilir ve karşı tarafı kolayca ikna edebilirler. Mitomani hastaları, söyledikleri yalanlarda kendilerini sıklıkla bir kahraman veya kurban olarak gösterirler.
Bilimsel ahlak nedir?
Bilimsel etik, bilimsel araştırmanın doğasında bulunan ahlaki ilkeler kümesidir. Bunlar, bilime yol açan, onu canlı tutan, amacını gösteren ve yöntemlerine ilham veren kurallar hakkındaki düşüncelerdir.
Bilimsel korsanlık nedir?
Bilimsel korsanlık: Diğer araştırmacıların verilerini (metinler, şekiller, grafikler, vb.) onların izni olmadan almak ve kendi çalışmanızın herhangi bir bölümüne dahil etmek.
Bilimsel sahtecilik nedir?
Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi sunmak ve yapılmamış bir araştırmaya dayanarak yanlış bulgular ortaya koymak anlamına gelir (Bulger, 2002). Akademik çalışmalarda ‘güven’ çok önemlidir çünkü okuyucular araştırmanın tüm verilerine erişemezler.
İntihal cezası nedir?
Başkasının tanınmışlığı altında bir eser, icra, ses kaydı veya prodüksiyonu çoğaltan, dağıtan, yayan veya yayınlayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır.
Bilimsel yöntem nedir TDK?
Bilimsel yöntem, “evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçip, deneysel yöntemler ve gerçeklik kullanarak sonuçlara varmaya çalışan sıradan bilgi”dir. “Genellik ve kesinlik taşıyan yöntemsel ve sistematik bilgi”dir.
Bilimsel geçerlilik nedir?
Geçerlik; ölçülen özellik hakkında ölçüm amacına uygun çıkarımlarda bulunmaya yarayan ölçüm sonuçlarının kullanılabilirliğidir.
Bilimsel araştırmada tanım nedir?
Bilimsel araştırma, insanların çevrelerinde mevcut olan olgular hakkında bilgilerinin geliştirilmesini sağlamak için belirli aşamalarda ve belirli yöntemlerle gerçekleştirdikleri tüm araştırma faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Araştırma, öncelikle sistemsel bir yaklaşım benimsemekle ilgilidir.
Bilimsel araştırmalarda çarpıtma ne demek?
Önyargı: Araştırmanın veri toplama araçları, ekipmanları veya süreci; verileri veya sonuçları uygunsuz şekilde değiştirerek veya araştırma kayıtlarından bazılarını atlayarak manipüle etmek mümkündür (Bulger, 2002).