Karakolda verdiğim ifadeyi nasıl görebilirim?
UYAP SMS Bilgi Sistemi, dava dosyaları ve icra takip bilgileri de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Verilen ifadeye nasıl ulaşılır?
Özellikle ifadesi alınan kişi çocuksa, yani 18 yaşından küçükse, ifadesi savcı tarafından alınmalıdır. Bu kural elbette sadece çocuk şüpheli için geçerlidir. Çocuk şikayette bulunursa, ifadesi polis karakolunda alınabilir. Ancak ifade vermek üzere çağrılan kişi birçok farklı yerdeki polis karakollarından çağrılabilir.
İfadeye çağrıldığımı nasıl öğrenebilirim?
Kanıt vermek üzere çağrılan kişinin neden kanıt vermek üzere çağrıldığını bilmesi doğal hakkıdır. Telefonla arandığında kanıt vermek üzere çağrılan kişinin sorması gereken ilk soru şudur: “Şüpheli olarak mı yoksa tanık olarak mı kanıt vermek üzere çağrılıyorum?”
Savcılık ifadeye kaç gün içinde çağırır?
Genellikle uygulamada kolluk kuvvetleri, kişinin 24 saat içinde ifade vermeye gelmesini şart koşar. Kişi 24 saat içinde ifade vermeye gelmezse, zorla tutuklanması kararı verilir. Zorla tutuklama kararı savcı veya hakim tarafından verilebilir.
Karakola verilen ifade ne zaman sonuçlanır?
Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra hakkında dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, savcı ifade verdikten sonra şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.
Hakkımdaki soruşturmaları nasıl görebilirim?
Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
Kişi ifadesi alındıktan sonra tutuklanmaz ve serbest bırakılmazsa, Cumhuriyet savcısının iddianame hazırlaması ve bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle yargılama başlar. Bu anlamda ülkemizde ilk duruşma en geç ortalama altı ay içinde gerçekleşir.
Polis telefonla ifadeye çağırır mı?
Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.
İfade verdikten sonra tutuklama olur mu?
Cumhuriyet Başsavcılığına İfade Verdikten Sonra Yapılacak İşlem Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelinin ifadesini aldıktan sonra, kişi hakkında yakalama kararı çıkarılması veya serbest bırakılmasına karar vererek adli kontrol uygulanmasına karar verirse, şüpheliyi Frieden Ceza Mahkemesine sevk eder.
Hakkımda polise şikayet var mı nasıl öğrenebilirim?
Hakkınızda suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığını öğrenmek için bir avukattan danışmanlık alabilir veya bizzat savcılığa giderek hakkınızda suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığını sorabilirsiniz. Cezai işlemle sonuçlanmamış bir suç duyurusu hakkında internet üzerinden bilgi edinmeniz mümkün değildir.
Soruşturma sonucu nasıl öğrenilir?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Şikayet kaç günde sonuçlanır?
Başvurularıma ne kadar sürede cevap alabilirim? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamındaki talep ve şikâyetlere cevap süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki taleplere cevap süresi 15 iş günüdür.
Adliyede ifade verdikten sonra ne olur?
Tanıklık ettikten sonra ne olur? İfadeniz alındıktan sonra soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri gerekli delilleri toplayacak ve savcıya sunacaktır. Toplanan delilleri ve ifadenizi değerlendirerek savcı suçlamada bulunabilir veya kovuşturma açmamaya karar verebilir.
Şikayet sonrası ifadeye ne zaman çağırılır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilirse, savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içinde hazır bulunması gerekir.
Hangi suçlarda ifadede avukat zorunlu?
CMK m.150/3. Maddeye göre; Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık talep etse bile, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma sırasında müdafi atanması zorunludur.
Polise ifade verdikten sonra ne olur?
Cumhuriyet Başsavcılığına İfade Verilmesinden Sonraki İşlem Şüphelinin ifadesi alındıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı, kişi hakkında yakalama kararı çıkarılması veya serbest bırakılmasına karar vererek adli kontrol uygulanmasına karar verirse şüpheliyi Frieden Asliye Ceza Mahkemesine sevk eder.
Soruşturma dosyasına nasıl bakılır?
Dosyanın içeriğini görüntülemek için dosyanızın bulunduğu savcılığa talepte bulunmanız gerekir. Dosyayı elinde bulunduran savcı talebinizi görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden erişilebilir. Ancak ilgili savcı talebinizi görmezse dosyanın içeriğine erişilemez.
Karakolda ifade vermek sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak gelmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Karakola şikayette bulunduktan sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.